A shiitake gomba nagyon izgalmas gombafaj.Szponzorált tartalom |
A shiitake gomba nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Az Európában nemrégiben elterjedt gombát előszeretettel használjuk a konyhában. Különösen azok, akik az erdei gombákat is szívesen fogyasztják, hiszen a megszokott csiperkével szemben igen karakteres íze van. Emiatt akár önmagában is fogyasztható, mert rendelkezik a megfelelő ízvilággal. Akár pörköltnek, akár nagy kalapját kirántva, kisütve, de csirke mellel keverve is remek ételt kaphatunk, ami az egész családnak ízleni fog. Igazán széles körben használható még a magyar konyhát kedvelőknek is. A shiitake gomba a távol keleten őshonos, ahol nem csak a kulináris élvezet miatt fogyasztják. Kínában és Japánban gyógyszerként is alkalmazzák, mivel számos gyógyhatással rendelkezik. Sőt olyan egyedülálló anyagokat is tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van, de előállítani azt nem képes. Ez a lentinan nevű anyag amit kizárólag étkezés útján tudunk a szervezetbe juttatni. Ez az immunrendszer támogatását célzó anyag a rák és a HIV betegek esetében különösen fontos. Több ország folytatott a shiitake gomba gyógyhatásaival kapcsolatban eredményes kísérleteket.